Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ

OCEŃ

BMW pozostaje przy dieslach - oficjalne oświadczenie

Mimo wszelkich skandali i afer związanymi z silnikami Diesla, BMW pozostanie wierne tej konstrukcji i będzie ją sukcesywnie rozwijać. Między innymi takie wnioski można wyciągnąć z oświadczenia Haralda Krugera, prezesa BMW.

Konrad Maruszczak 2015-11-04
BMW 3

Całkowicie odmienną wizję od tej jaką przedstawił niedawno szef Tesli na temat jednostek wysokoprężnych, wyraził Harald Kruger w swoim oświadczeniu. Daje on pełną aprobatę dla silników Diesla.

"Ważnym elementem w programie Efficient Dynamics jest nasz stan wiedzy o silnikach Diesla." I później dodał "Diesel to jeden z najczystszych i najbardziej wydajnych napędów w przemyśle". To mocne słowa, ale Kruger był bardzo przekonany, wypowiadając je. "Bez napędów Diesla nie bylibyśmy w stanie spełnić rygorystycznych emisji CO2 narzucanych przez UE" - skwitował prezes BMW.

Kruger podkreślił, że bawarska marka bardzo skrupulatnie przestrzega przepisy dotyczące emisji spalin i legalnie zdaje testy w każdym kraju. Mało tego - dodał, że powinny zostać wprowadzone nowe, ujednolicone standardy, dotyczące poziomu emisji spalin. Dzięki temu, producenci nie musieliby konfigurować różnych ustawień technicznych w każdym regionie.

Całe oświadczenie Krugera miało związek z nowymi faktami, dotyczącymi afery w VW. Przypomnijmy, że BMW produkuje jedne z najtrwalszych silników wysokoprężnych.

Aktualne ceny nowych samochodów:

JUŻ OD 121 671 PLN
Dostępne nadwozia: hatchback-5