Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

OCEŃ
2.0

Prezez Volkswagen Group Ferdinand Piëch zrezygnował ze stanowiska

W wywiadzie dla niemieckiego tygodnika "Der Spiegel" Ferdinand Piëch nieprzychylnie wypowiadał się o dyrektorze marki VW Martinie Winterkornie. Chciał się pozbyć swojego zawodowo przybranego syna.

2015-04-27
Ferdinand Piëch i Martin Winterkorn fot. Worldcarfans

Ferdinand Piëch razem ze swoją żoną Ursulą Piëch zrezygnowali ze swoich posad w firmie Volkswagen Group. Zaczęło się od wywiadu dla niemieckiego tygodnika "Der Spiegel", gdzie Ferdinand Piëch nieprzychylnie wypowiadał się o dyrektorze VW Martinie Winterkornie. Było wówczas wiadomo, że chce odsunąć go ze stanowiska.

Po specjalnej naradzie kryzysowej wyszło na jaw, że atak na Ferdinanda prowadził też Winterkorn. W gazecie "Handelsblatt" podano informację, że Piëch ze względu na stan zdrowia ma opuścić swoje stanowisko, oddając je Winterkornowi. Wtedy Ferdinand zaczął ufać tylko swojej żonie, Ursuli, a sytuacja w firmie była bardzo napięta.

Nagła rezygnacja prezesa i jego żony wstrząsnęła całym koncernem, który zatrudnia ponad 600 tys. osób na całym świecie. Sytuacja jest o tyle groźna, że Piëch jest największym akcjonariuszem koncernu.

Tymczasowym zastępcą jest Berthold Huber, przewodniczący rady nadzorczej. Poszukiwania następcy prezesa trwają gorączkowo.

Ferdinand Piëch jest wnukiem Ferdinanda Porsche. Pracował nad rozwojem marki Audi, a od 1993 roku był prezesem zarządu Volkswagena. To pod jego przewodnictwem marka stała się gigantem motoryzacyjnym, w skład którego wchodzą marki Skoda, Seat, Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini i Porsche. Jest jednym z głównych akcjonariuszy marki Porsche i największym pojedynczym akcjonariuszem grupy Volkswagen.

Aktualne ceny nowych samochodów:

JUŻ OD 36 390 PLN
Dostępne nadwozia: hatchback-3